Samen weet je meer dan één

Studio 1412 Wolfslaar food 261023 35

Al bijna 12 jaar werk ik samen met Willem Hamers mijn rechterhand, ook wel souschef genoemd. Mij wordt wel eens gevraagd wat ons geheim is. Waardoor is deze samenwerking zo intens en levert het zo’n mooi resultaat op? Ondanks dat we ook wel eens kibbelen op de werkvloer. Ja, we verschillen van elkaar. Maar dat is, denk ik, ook de kracht van de samenwerking. We vullen elkaar goed aan. 

Af en toe zegt Willem wel eens tegen me als er nieuwe collega’s in de keuken komen werken: ”Je pakte mij vroeger veel strenger aan”. Waarop ik weer antwoord dat de tijden veranderen: “We moeten niet inleveren op kwaliteit, maar het alleen anders brengen bij de nieuwe generatie”.

Samen sparren we over de nieuwe kaart en gerechten. Ik zet de lijnen uit en nadien vullen we het samen aan tot de 120% die we willen bereiken. Vaak moeten er nieuwe recepten worden ontwikkeld of uitgeprobeerd en dat pakt Willem op. Hij kan zich hier helemaal in vastbijten tot het resultaat naar tevredenheid is. Wat gewoon erg leuk is, is dat Willem in de loop van de jaren enorm is gegroeid. Ik zie iets en hij heeft het al opgepakt en dat is heel breed en veelzijdig: afwas, leveranciers, bestellingen, leerlingen, service, enz. 

Iets wat ik Willem helaas niet afgeleerd krijg, is dat hij mij met 'u' aanspreekt. Een doorn in het oog waarop ik hem al vaak heb aangesproken. Maar hij geeft altijd hetzelfde antwoord: “Ik heb van huis uit meegekregen dat ik een ouder iemand met 'u' aanspreek”. Nou daar kun je het mee doen. Het maakt je gelijk weer enkele jaren ouder. Haha, voor de insiders onder ons, Willem is 10 jaar jonger dan ik en dat gezegd hebbende, maakt het mij ook weer een jonge chef 😊.

Maarten Camps