Een nieuwe kaart

DSC02572

Het is maandagochtend, ik heb deze dag gepland om een begin te maken aan de nieuwe menukaart die eraan komt. Ik bereid deze altijd thuis voor; het inlezen van aantekeningen en de box met ideeën van het seizoen doorspitten. Ik heb er zin in. Mijn hoofd is leeg zodat de mooiste creaties kunnen ontstaan. Voor mezelf heb ik een duidelijke planning en ik wil de eerste uren niet gestoord worden. De kinderen zijn deze morgen al vroeg vertrokken en mijn vrouw heeft de eerste werkdag van de week. Er staan geen privé afspraken in mijn agenda en mijn telefoon heb ik op stil gezet en enkele meters bij me vandaan gelegd.

De seizoenen zijn de leidraad van het Menu Signature. Op de grote ovale tafel in mijn woonkamer liggen kladblokken vol met aantekeningen en op mijn laptop staan 12 pagina’s geopend. Waar wil ik de komende kaart mee werken? Wat mag niet ontbreken? Wat is typerend voor het seizoen? Langzaam krijgt de kaart vorm, maar ik weet uit ervaring dat ik er nog lang niet ben. Halverwege de ochtend zet ik mijn eerste kopje koffie van de dag. Heerlijk! Misschien wel mijn enigste verslaving. Mijn hersenen worden geprikkeld door dit geluksmomentje en dat komt de kaart ten goede.

De volgende dag spar ik met Willem, al 12 jaar mijn rechterhand in de keuken, over de eerste opzet. Er volgen nog vele uren waarin de nodige proefrecepten gekookt en geproefd worden. Maar uiteindelijk zijn we met z’n allen tevreden

Maarten Camps