Een dag uit het leven

Studio 1412 Wolfslaar food 261023 26

Dat heeft Henrieke weer mooi voor elkaar. Met haar empathisch vermogen en haar achtergrond van een eerder dienstverband bij Wolfslaar als Commercieel Manager heeft ze dit verzoek 'een stukje schrijven voor de nieuwsbrief' maar mooi verkocht, om in sales termen te blijven. Tja, een stukje over hoe mijn dag er ongeveer uitziet beslaat al snel twee A4-tjes. De beknopte versie dan maar:

09.00u Overleg over de dagelijkse gang van zaken, wat staat er vandaag in de agenda. Uiteraard onder het genot van mijn eerste kopje koffie. Ik vind dat ik dat al heb verdiend na alle activiteiten thuis met de kinderen. Nog even gauw wat mails beantwoorden terwijl ik de eerste koks beneden hoor binnen komen.
09.30u De koks en onze fijne collega van de afwas, keukenklusjes en afvalstromen zijn er ook altijd vroeg bij. De keuken wordt opgebouwd, wat inhoudt dat de snijplanken, emmertjes sop, lepelbakjes enz. op de juiste plek komen. Daarna hijst iedereen zich in zijn kokskleding.
10.00u Bestellingen controleren en waar nodig reclameren. De eerste leveranciers hebben hun spullen al geleverd. Dan voorbereidingen treffen voor de lunch en het diner van deze dag. In vaktermen ook wel de mise en place genoemd.
11.00u Voor mij een geschikt moment om afspraken in te plannen zoals met een leverancier die nieuwe producten wil laten zien. Of ik spreek de recepten van de nieuwe kaart door. Dit is vaak ook een mooi tijdstip voor mentorgesprekken of andere personeelszaken.
11.30u We eten een boterham met geregeld wat lekkers. Dit kan een worstenbroodje (we zijn tenslotte in Brabant), tosti of kop soep zijn. Dit was ook een van de eerste dingen (zittend een boterham eten) die ik georganiseerd heb bij Wolfslaar. Ik had bij eerdere bedrijven lang genoeg gezien dat dit al staand in de keuken werd gedaan. Ik zeg dan ook altijd: 'Als je het als chef niet georganiseerd krijgt om 15 minuten even rustig zittend een boterham te eten, dan kun je als chef niet goed organiseren'.
12.00u De lunch wordt doorgegeven en tussendoor doen we voorbereidingen voor het diner.
15.00u Rond deze tijd drinken we vaak buiten een kop koffie.
15.30u Tijd om bestellingen te plaatsen bij leveranciers, recepten uit te proberen en de middagdienst bereidt het personeelseten van de avond voor.
17.00u Bediening en koks eten een warme maaltijd. Ik ga zelf altijd naar huis en eet met mijn gezin.  
18.30u Start van het diner. Gerechten bereiden en tussen de bedrijvigheid door naar de gasten aan tafel of met de bediening overleggen voor een goed verloop van het diner.
22.00u Voorbereidingslijsten voor de dag erna worden ingevuld, het lunchmenu en de algemene klussenlijst uitprinten en de laatste e-mails versturen.
23.00u Rond dit tijdstip probeer ik meestal naar huis te gaan. Laatste controle rondje door de keuken en ik zeg mijn collega’s gedag. De dag is al weer om; vervevelen doen we ons nooit.